Masurarea ingredientelor 1

Masurarea ingredientelor in bucatarie

Masurarea ingredientelor un lucru important sau nu?!

Majoritatea cunoscutilor mei stiu ca sunt pasionat de bucatarie, iar atunci cand le gatesc incerc sa fac aproape totul perfect. In bucatarie pe langa pasiune este necesar sa fi si exact. In toti acesti ani am masurat, cantarit … pana am ajuns la perfectiune in a masura ingredientele. Daca am omis ceva sunteti liberi sa-mi spuneti in comentarii. Spor in toate!

Masurarea ingredientelor: Faina

o cana normala de lapte, rasa are aproximativ 250g de faina.

  • Un pahar obisnuit, plin cu faina = 125 g;
  • O lingura de masa rasa = 15 g;
  • O lingura de masa cu varf = 25 g;
  • O lingurita de masa rasa = 5 g.

 
Masurarea ingredientelor: Zaharul

O cana normala, rasa = 200 g;

  • O lingura rasa = 25g;
  • O lingura cu varf = 30g;
  • O lingurita rasa = 6 g;
  • O bucata zahar cubic = 5 g.


Zaharul pudra:

  • O cana normala, rasa = 180 g;
  • O lingura rasa = 23g;
  • O lingura cu varf = 27g;
  • O lingurita rasa =5 g.

Unitati de masura pentru alte alimente:

  • O lingura rasa cu malai = 15 g;
  • O lingura rasa cu gris = 15 g;
  • Un pahar cu gris = 200 g;
  • O lingura rasa cu orez = 20 g;
  • Un pahar cu orez = 230 g;
  • O lingura cu varf cu smantana = 25 g;
  • Un pahar cu smantana = 250 g;
  • O lingura cu marmelada /gem/dulceata = 40 g;
  • Un pahar cu nuci macinate = 200 g.

Masurarea ingredientelor: Lichidele

Pentru masurarea lichidelor, cel mai simplu este sa folosesti o cana obisnuita, pentru lapte.

  • O cana = 250 ml;
  • O ceasca de cafea = 200 ml;
  • Un pahar normal = 150 ml.

In schimb, daca ai nevoie de lichide in cantitati mici, poti folosi urmatoarele metode:

  • Un polonic mic de supa = 80 ml;
  • O lingura plina = 15 ml;
  • O lingurita plina = 5 ml.

Sarea „un varf cutit de sare” sau „un praf de sare” este bine sa stii ca aceasta este echivalentul a 2 g

Mai jos vei gasi si un mic tabel

masurarea ingredientelor adrian Orbai
  • Morcov (de marime mijlocie) – 75 g
  • Cartof – 100 g
  • Rosie – 100 g
  • Telina 70-80 g
  • Ceapa 80 g
  • Greutatea mijlocie a unui ou este de 50 g.
  • O ceasca (de cafea) poate varia de la 50 ml la 200 ml
  • Un polonic mare de supa = 400 ml
  • Un cub de zahar = 6 g
  • O farfurie adanca de supa = 300 g
  • Margarina si untul au inscriptionate pe ambalaj gramajul din 50 in 50 de grame, sa taiati bucata in functie de acele semne.
  • O priza de sare se refera la cantitatea de sare pe care o prinzi intre cele 2 degete de la mana.
  • Un varf de cutit de sare, bicarbonat, praf de copt etc. inseamna sa masori aceste ingrediente folosindu-te de varful unui cutit obisnuit de masa cu varful rotund. Un varf de cutit de sare e echivalentul a 2 g. ” faina cat cuprinde” va trebui sa adaugati treptat faina cu lingura, sau in ploaie cu mana de mai multe ori pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini, de masa sau de vas si vedeti ca nu mai ia faina.
  • Un pumn de nuca sau un pumn de orez reprezinta echivalentul a 4 linguri de nuca sau orez. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati orez/nuca cat incape intr-o mana.
    drojdie cat o nuca”. Aceasta echivaleaza cu cca. 30 g drojdie proaspata echivalentul a doua pliculete de drojdie uscata (7 g).
  • „O nuca de unt sau margarina” echivaleaza cu 20 g.

Sper ca toate aceste masuratori sa va ajute in prepararea retelor voastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.