bors de loboda

Bors de loboda – reteta de post

Bors de loboda – pot spune ca este reteta suprema din Postul Sfintelor Pasti.

Cu totii cautam in perioada Postului Sfintelor pasti retete fel de fel care sa ne ajute sa trecem cu bine acest Post. Acest bors de loboda este perfect, mai ales ca loboda o gasim mai tot timpul in piete si de curand am observat ca a fost introdusa si in gama magazinelor mari.

Postul crestin nu se reduce la felul si cantitatea mancarii consumate, ci are o semnificatie mult mai profunda. Postul nu este doar ce nu mancam, postul sporeste hrana spirituala, spun preotii si carturarii. Postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc. „Postul trebuie sa fie luminat, consimtit de buna voie, nu cu ciuda, ci sa fie ca o bucurie. Nu un post cu ciuda sau tinut de frica, pentru ca atunci stomacul resimte postul ca pe o mare suferinta, iar mintea culege numai matraguna si numai rautati. Dumnezeu nu vrea un astfel de post. Postul e inainte de toate despre infranare. Pentru ca daca nu mananci de dulce, dar mananci de post mai mult decat trebuie si mananci si o mancare foarte bine gatita, acela nu mai este post”, spunea parintele Sofian Boghiu, pictor bisericesc, fost staret al manastirii Antim.

Gata cu vorbaria si sa haideti sa vedeti ce am pus in acest bors de loboda.

  • 2 – 3 morcovi mari;
  • o jumatate de telina (aproximativ 150 grame);
  • o legatura de ceapa verde;
  • 4 – 5 legaturi de loboda;
  • sare;
  • piper;
  • o legatura de leustean;
  • 250 – 300 ml de bors (daca aveti de la cine cumpara proaspat ar fi perfect);
  • 1 L de apa.

Am dat pe razatoarea mare morcovii, jumatatea de telina si am tocat firele de ceapa.
Pe toate cele de mai sus le-am inabusit la foc mic, timp de 15 minute, intr-o oala in care am pus doua linguri de ulei si o jumatate de cana de apa. Am adaugat apoi sare si piper. Asta cred eu ca este cheia ciorbei, inabusirea la foc mic.

Cand s-au inmuiat bine, am adaugat 4 cani de apa calda (1 litru), am mai pus putina sare si putin piper si am lasat totul la foc mic inca 15 minute.

Dupa cele 15 minute am pus in oala si o cana de bors fiert in prealabil, am potrivit gustul de sare si piper si am reglat nivelul de acru.

La primul clocot am stins focul si am pus loboda si leusteanul in oala, am pus capacul si mi-am facut de lucru timp de 30 de minute. Asta deoarece in 30 de minute, loboda se inmoaie perfect iar gusturile se unesc.

A iesit demential acest bors.

Hai!! Pofta mare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *